Legfrissebb cikkünk

2024/03/29

Hogyan legyen a húsvét mindenkié?

Ünnepeink, mint a Húsvét, számos kedves emléket és hagyományt őriznek, melyek generációkon át színesítik életünket. Azonban az idők változásával és a társadalmi tudatosság növekedésével felmerül a kérdés: vajon érdemes-e újraértékelni ezeket a hagyományokat? Az ünnepek során gyakran előtérbe kerülő bőség és vendégszeretet hátterében sokszor elfelejtkezünk azokról a szomorú történetekről, melyek az állatok szemszögéből nézve egészen más képet festenek. Ebben a cikkben arra vállalkozunk, hogy az empátia szemüvegén keresztül tekintsünk az ünnepeinkre, és megvizsgáljuk, hogyan változtathatjuk meg szokásainkat az etikusabb és fenntarthatóbb jövő érdekében.

Veres Anita

Egy fehér nyúl ül a kavicsos talajon, háttérben természetes zöld növényzet látható.
Növényi étrendhez szükséges friss zöldségek és hozzávalók színes elrendezésben egy asztalon, mellettük egy nyitott könyv 'Hogyan legyek vegán' címmel

Hogyan legyek vegán?

A veganizmus nem csupán egy étrend, hanem egy etikai állásfoglalás, amely elutasítja az állatok használatát minden formában. De hogyan válhat valaki vegánná egy olyan világban, ahol a hagyományos étrend és életmód mélyen gyökerezik az állati termékek fogyasztásában? Ez a cikk útmutatást nyújt azok számára, akik szeretnék megtenni az első lépéseket a vegán életmód felé, bemutatva a veganizmus jelentését, illetve a növényi alapú étrendet, és hogy hogyan boldogulhatunk egy karnizmusra épülő világban.

Schmidt Adrián

2024/03/08

Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület csoportkép

Ezt jelentette 2023 a Vegán Aktivisták Magyarország Egyesületnek

A 2023-as év mind kihívásokat, mind elért eredményeket tartogatott számunkra. Azonban legyen szó nehezebb időszakról vagy sikeresebbről, mindegyik a fejlődést és tanulást nyújtotta nekünk, amivel hatékonyabb aktivizmust folytathatunk a jövőben.

Ilauszki Katalin

2023/12/31

Malac alszik békésen

Az Állatok Világnapja a Karnizmus Árnyékában

Október 4-e az állatok világnapja, egy alkalom, hogy elgondolkodjunk az állatokkal való kapcsolatunkon. De vajon gondolunk-e a 'haszonállatokra', akiknek száma és szenvedése felfoghatatlan mértékű? Ebben a cikkben bemutatjuk a karnizmus fogalmát, egy olyan hitrendszert, amely arra kondicionál minket, hogy egyes állatokat elfogyasszunk, miközben másokat megóvunk. Megvizsgáljuk a karnizmus pszichológiai mechanizmusait és bemutatjuk a veganizmust mint alternatívát. Az állatok világnapja legyen minden állaté, ne csak a társállatoké!

dr Herke Vivien

2023/10/04