Ezt jelentette 2023 a Vegán Aktivisták Magyarország Egyesületnek

A 2023-as év mind kihívásokat, mind elért eredményeket tartogatott számunkra. Azonban legyen szó nehezebb időszakról vagy sikeresebbről, mindegyik a fejlődést és tanulást nyújtotta nekünk, amivel hatékonyabb aktivizmust folytathatunk a jövőben.

Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület csoportkép

2023 számokban:

  • 25 esemény összesen
  • 20 Cube of Truth (ezen belül ötféle tematika)
  • 6-féle esemény
  • 2 új szervező

Infografika


Bár már tavaly egyesület lettünk, ennek előnyeit csak idén kezdtük el tapasztalni. Az adó 1% felajánlásokból befolyt összegből bővíthettük eszközkészletünket, ennek köszönhetően TV-kel is ki tudtunk állni Cube of Truth eseményeinken.

Továbbá egyesületként 80 ezer forinttal több támogatást kaphattunk a Józsefvárosi Önkormányzat pályázatán, amiből meg tudtuk szervezni az első Vegán Állatvédelmi Napot.

Vegán állatvédelmi nap Józsefvárosban

"Bár az egyesületté váláshoz rögös út vezetett, és meg kellett tanulnunk kezelni az szervezetet és annak feladatait, úgy érzem, rengeteg új ajtó nyílt meg előttünk" - közölte Schmidt Adrián, egyesületünk elnöke.

Cube of Truth esemény

A már említett Vegán Állatvédelmi Napot júliusban tartottuk a józsefvárosi önkormányzaton elnyert pályázati összegből. Különböző állatvédelmi szervezetek infóasztalával, gyerekprogramokkal, illetve növényi ételekkel vártuk az érdeklődőket. Adománygyűjtést is tartottunk, a befolyt összeggel az egyik jelenlévő állatvédő szervezetet támogattuk.

A nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre ismét szeretnénk megrendezni a Vegán Állatvédelmi Napot.

Józsefvárosi állatvédelmi nap képek

Kattints ide és nézd meg a teljes galériát

Aktivistáink márciusban a Nyírségi Disznótoros Fesztiválon jártak és felvételeket készítettek az áldozatok meggyilkolásáról, hogy megmutassák az embereknek, nem létezik humánus vágás, és az állatok nem akarnak meghalni.

Részlet Vivi és Adrián beszámolójából:

"A rendezvény maga volt a pokol. 18 állat vesztette életét egymás után, úgy, hogy társaik végighallgatták a többiek haláltusáját. Ezek az állatok egytől egyig élni akartak, egymáshoz bújtak a tréleren, hogy nyugtassák magukat, küzdöttek az életükért, erőszakkal, orruknál és fülüknél fogva rángatták le őket a kocsiról, majd a sokkoló, a torkuk elvágása, kivéreztetés. Az utolsó pillanatig küzdöttek, sőt voltak akik az elégtelen sokkolás miatt még életben voltak amikor elhúzták őket a vágás helyszínéről, hogy perzselni vigyék, tehát megégessék a testüket.

Hatalmas fájdalom az, hogy egyes embertársainknak (nem is kevésnek) ez nem hogy elviselhető, de vidám hétvégi szórakozás. Sokan fotóztak, videóztak, kisgyerekeikkel jöttek az eseményre, viccelődtek az állatok meggyalázott holtteste felett, egymáson imitálták azt, amit a disznókkal tettek. Férfiasnak hiszik azt, hogy erőfölényben, 6 felnőtt késsel és sokkolóval a kezében elbír egy szerencsétlen állattal."

Demonstráció a böllérfesztiválon

Az eseményen készült videókon látszik, amint egy disznót elégtelen sokkolás és kábítás után, élve perzselik meg. Ez nem csak etikátlan, de jogszabályokba is ütközik. Egyesületünk hét másik magyarországi állatvédő szervezettel közösen feljelentést tettek. A feljelentés eredményeként az elkövetőre állatvédelmi pénzbírságot róttak, illetve kötelezték egy állatvédelmi oktatásban való részvételre saját költségen.

Ez csekély eredménynek tűnhet, de a változás ott kezdődik, amikor egy ilyen esemény szervezői azt érzik, hogy nem tehetnek meg bármit, mert ott lesznek a vegán aktivisták.

És igazuk van. Ott leszünk.

Nézd meg a beszámoló posztunkat

A tavaly elkezdett szokást folytatva idén is tartottunk demonstrációt a halakért a Szegedi Halfesztiválon.

"A demót nagyon sikeresnek éreztük. Tavalyhoz képest a különbség az volt, hogy idén két helyszínen is demonstráltunk 2-2 órát, először a főzőverseny helyszínének bejáratánál, illetve a színpad mellett. Meglepetésünkre leginkább az idősebb korosztály mutatott nagyobb nyitottságot" - mesél élményeiről Schmidt Adrián, a szegedi demonstráció szervezője.

A főzőversenyen Dér Lilla és Gyarmati Dorka arany minősítést kaptak vegán halászléjükkel, ami a Hallatlan Nemhallé névre hallgat.

Szegedi demonstráció képek

Idén egy vitába kapott meghívást egyik aktivistánk a Kontextus YouTube csatorna szerkesztőitől, ahol Goldmann Dáviddal, a Remény Farm tulajdonosával beszélgetett a veganizmusról. A videó jelenleg 25 ezer megtekintésnél jár.

"Először eléggé izgultam, mert még nem vettem részt ilyen vitában, de szerintem jól sikerült a beszélgetés, és a vitapartnerem és a műsorvezető is korrektek voltak. Bízom benne, hogy így azokhoz is eljutottak a gondolataim, akik eddig még nem gondoltak bele mélyebben az állatokkal való kapcsolatunkba" - számolt be Herke Vivien.

A videót ide kattintva tudjátok megtekinteni

És mit tartogat számunkra a jövő?

Amíg az állatokkal való kegyetlen bánásmód meg nem szűnik, addig mi itt leszünk és demonstrálunk. Felhívjuk a figyelmet az áldozatokra, mert ők nem tudnak kiállni magukért.

Szeretnénk a szokásos Cube of Truth eseményeink mellett (amelyeket kéthetente szervezünk) ismét demonstrálni a Szegedi Halfesztiválon, továbbá újra megszervezni a Vegán Állatvédelmi Napot. Átvesszük a National Animal Rights Day szervezését is jövőre, illetve a tematikus demonstrációinkat is folytatjuk.

Ha anyagilag szeretnéd támogatni a munkánkat, azt megteheted banki átutalással az alábbi bankszámlaszámra: 16200106-11567330, kedvezményezett: Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület

A cikket írta

Ilauszki Katalin

2023/12/31

Tetszett amit olvastál? Oszd meg a közösségi médiában!