Az Állatok Világnapja a Karnizmus Árnyékában

Október 4-e az állatok világnapja, egy alkalom, hogy elgondolkodjunk az állatokkal való kapcsolatunkon. De vajon gondolunk-e a 'haszonállatokra', akiknek száma és szenvedése felfoghatatlan mértékű? Ebben a cikkben bemutatjuk a karnizmus fogalmát, egy olyan hitrendszert, amely arra kondicionál minket, hogy egyes állatokat elfogyasszunk, miközben másokat megóvunk. Megvizsgáljuk a karnizmus pszichológiai mechanizmusait és bemutatjuk a veganizmust mint alternatívát. Az állatok világnapja legyen minden állaté, ne csak a társállatoké!

Malac alszik békésen

Október 4-e az állatok világnapja.

Ilyenkor gondolunk azokra a társállatokra, akik örömet hoznak az életünkbe, családunk részei. Esetleg eszünkbe jutnak azok a kutyák és macskák, akik arra várnak, hogy szerető családba kerüljenek. Talán a vadállatok is, akik hatalmas gondokkal küzdenek a faj fennmaradásáért az emberi civilizáció hatásai következtében.

De mi a helyzet a 'haszonállatoknak' nevezett élőlényekkel?

Nézzük meg, milyen számokról beszélhetünk a haszonállatokkal kapcsolatban. Ezek a számok felfoghatatlanul nagyok, ezért érdemes az egyénekre fókuszálnunk, hiszen minden egyes élet számít.

Évente 83 milliárd szárazföldi állat életét oltjuk ki.

Legtöbbjük csirke - 73 milliárd.

Emlősök közül 1,5 milliárd szarvasmarha és 1.3 milliárd sertés.

Tengeri állatok esetében csak megközelítő adatokkal rendelkezünk: 1 - 2,8 billió élőlény.

Az emlős biomassza 36%-a az ember, 60%-a 'haszonállat' és csak 4%-a vadon élő állat.

A számok önmagukban is elképesztőek, de ha belegondolunk, hogy minden egyes szám mögött egy egyén áll, a dolog még sokkolóbbá válik. Mert igen, egyének. Pont úgy, ahogy az a kutya, akinek nevet adtál, akiről gondoskodsz, akinek ismered a kedvenc játékát, és akiért aggódsz, ha beteg.

Mi lehet az oka, hogy ez mégsem jut eszedbe minden nap amikor állati eredetű termékért fizetsz? Közömbös lennél mások szenvedésére? Ennek az ellentmondásnak egy összetett jelenség áll a hátterében, a karnizmus.

A karnizmus

A karnizmus egy hitrendszer, ideológia, ami arra kondicionál minket, hogy egyes állatokat megegyünk. Mivel a karnizmus láthatatlan, nem igazán gondolunk bele, hogy az állatok elfogyasztása egy választás. Nem gondolunk bele abba sem, miért eszünk meg egyes állatokat, másokat nem, és ez miért lehet kultúránként eltérő. Mivel a világ nagy részén nem szükség vezéreli az állati eredetű ételek fogyasztását, ez egy választás.

A karnizmus hitrendszere olyan mélyen gyökerezik társadalmunkban, hogy meg sem kérdőjelezzük jogosultságát, hiszen 'mindig is így mentek a dolgok'. Alapvetően szembemegy olyan emberi értékekkel, mint a könyörület és az igazságosság. A legtöbb ember nem bántana szükségtelenül egy másik érző lényt, aki így tesz, azt a társadalom elítéli. Mégis, ha rendszerszinten zajlik az állatkínzás, már szemet hunyunk felette. A karnizmus - mint más elnyomó rendszerek pl. a rasszizmus - különböző pszichológiai védekezőmechanizmusokat használ annak érdekében, hogy ki tudjuk zárni a természetes empátiánkat, és az értékrendszerünkkel összeférhetetlen cselekedeteket tegyünk anélkül, hogy eljutna igazán a tudatunkig az ellentmondás.

Egyrészt segíti ezt a tagadás. Mivel az áldozatok nagyrészt láthatatlanok számunkra, így tagadni tudjuk a probléma meglétét. Akkor kerül felszínre ez az ellentmondás, amikor egy ország egy emberként szurkol a híradóban látott malacnak, aki megszökött a vágóhídra tartó kamionról.

Tehén közelről belenéz a kamerába

Egy másik gyakori védekező mechanizmus az igazolás. Sokan úgy nőnek fel, hogy a társadalom, a család és az iskola azt sugallja, hogy az állati termékek fogyasztása normális, szükséges és természetes. Azonban ezek az állítások nem felelnek meg a valóságnak. Más állatfaj anyatejét elfogyasztani vajon normális? Ha több millió egészséges vegán él világszerte, akkor vajon szükséges? A nagyipari állattartásban vajon van bármi természetes?

Korábban hasonló igazolásokat használtak a férfiak állítólagos felsőbbrendűségüknek alátámasztására a nőkkel szemben, amit ma már nevetségesnek tartunk.

A karnizmus fenntartásának harmadik alappillére a kognitív disszonancia. Olyan mentális kereteket hozunk létre magunkban, melyek lehetővé teszik az állati termékek fogyasztását. Például megszokjuk, hogy az ún. 'haszonállatokat' tárgyként kezeljük, annak ellenére, hogy ez az elképzelés abszurd. Ezek az állatok ugyanolyan idegrendszerrel, fájdalomérzékeléssel és személyiséggel rendelkeznek, mint mi vagy társállataink. Létrehozunk különböző kategóriákat az állatok között, amelyek valójában nem különböznek egymástól lényegesen: egyesek a társaink, másokat elfogyasztunk, és megint mások bőrét viseljük.

A karnizmus ideológiája nagyon hatékony, mert észrevétlen marad. Viszont amint valaki végiggondolja a fent leírtakat, nagyon egyszerűen megdől, mert semmi helytálló érv nem támasztja alá a status quo fenntartását.

Mi az alternatíva, ha felismertem a karnizmus káros voltát?

A veganizmus nem egy újkeletű dolog. Egyes vallásokban évezredek óta tartózkodnak az állati eredetű ételektől. De a veganizmus ennél tovább megy. Donald Watson alapította a Vegan Societyt 1944-ben, és ő fogalmazta meg a veganizmus definícióját, miszerint:

A veganizmus egy filozófia és életmód, ami amennyire csak lehetséges kizár mindennemű állathasználatot, akár étkezésről, öltözködésről, szórakozásról, vagy az élet bármely más területéről legyen szó.

Boldog tehén napozik

Így nem csak növényi étrendet követünk, de nem hordunk bőrt, szőrmét, gyapjút, selymet, nem veszünk állatokon tesztelt kozmetikumokat és takarítószereket, nem járunk cirkuszba, állatkertbe, nem vásárolunk társállatot.

Tehát egyszerűen nem tekintünk úgy az állatokra, mint árucikkekre, mint akik értünk, a mi szolgálatunkra vannak ezen a bolygón. Mivel nem szükséges az egészségünkhöz és a boldogságukhoz, ezért nem veszünk el tőlük semmit, mert alapvetően semmilyen jogunk nincs hozzá.

Ha azt gondolnád, hogy az egyéni cselekedeteid nem fontosak, akkor tévedsz. Néhány évtizeddel ezelőtt alig voltak, akik tudták, mi az a veganizmus, de ma már ez egy széles körben ismert és könnyen megvalósítható életmód. Azáltal, hogy példát mutatsz az életmódoddal, inspirálhatsz másokat is, és így egyre többen választhatják az állathasználat mentes életvitelt.

Legyen az állatok világnapja minden állaté, beleértve azt a sok milliárd állatot is, akik a szemünk elől gondosan elrejtve szenvednek és lelik halálukat!

További információkért nézd meg a Miért vegán? oldalunkat

Malacok összenyomódva egy kamionban

Források:

https://www.ecowatch.com/

https://worldanimalfoundation.org/

https://www.vegansociety.com/

A cikket írta

dr Herke Vivien

2023/10/04

Tetszett amit olvastál? Oszd meg a közösségi médiában!