Hogyan legyek vegán?

A veganizmus nem csupán egy étrend, hanem egy etikai állásfoglalás, amely elutasítja az állatok használatát minden formában. De hogyan válhat valaki vegánná egy olyan világban, ahol a hagyományos étrend és életmód mélyen gyökerezik az állati termékek fogyasztásában? Ez a cikk útmutatást nyújt azok számára, akik szeretnék megtenni az első lépéseket a vegán életmód felé, bemutatva a veganizmus jelentését, illetve a növényi alapú étrendet, és hogy hogyan boldogulhatunk egy karnizmusra épülő világban.

Növényi étrendhez szükséges friss zöldségek és hozzávalók színes elrendezésben egy asztalon, mellettük egy nyitott könyv 'Hogyan legyek vegán' címmel

Mi az a veganizmus?

A veganizmus alapvetően az állatok jogainak tiszteletben tartásán alapul, elutasítva azokat a gyakorlatokat, amelyek kárt okoznak nekik. Ez a tévhittel ellentétben nem csak az étkezést foglalja magába, hanem a ruházkodást, szórakozást, és minden olyan termék használatát, amely állati eredetű, vagy állatkísérleteken alapul. A veganizmus vonzatai közé tartozik az egészségügyi és környezeti előnyök széles skálája, amelyek hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és kegyesebb világ kialakításához.

Első lépések a veganizmus felé

Váltásnál amit az emberek általában a legnagyobb problémának látnak, az az étrendük átalakítása. Viszont ez közel sem olyan nehéz, mint azt először gondolnánk. Ha ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, szinte bármilyen étel nevét beírjuk a keresőbe a vegán szót hozzáadva, találunk alternatívát. Viszont nem kell megragadni a régi ízeknél! Növényi alapon egy teljesen új világ nyílik meg előttünk. Olyan ételek, fűszerezések, amikre előtte nem is gondoltunk volna! Ha pedig nincs ötleted, hogy hogy indulj el, az sem baj! Ilyen esetekre van a Veganuár kihívás. Ez egy kihívás, ami arra lett létrehozva, hogy ösztönözzék az embereket a váltásban. Csupán annyit kell tenned, hogy feliratkozol a hírlevelükre, és egy hónapon keresztül kapsz tippeket és segítséget, mind receptekhez, mind jobban megérteni a veganizmust. A veganuár kihívásról ide kattintva olvashatsz bővebben.

Hogyan válasszunk vegán ételeket?

A kezdeti időszak valószínűleg azzal telik majd, hogy a termékek összetevőit tanulmányozzuk, de ez egy fontos lépés a tudatosabb életmód felé. Ezt az elején meg kell majd szokni, de pár hét után már rááll az ember szeme, hogy mit kell keresni egy termékek leírásában. Érdemes az alábbi anyagokra különösen odafigyelni, mert az emberek általában nem tudják, hogy ezek állati eredetű termékek, vagy szimplán nem gondolnak bele abba, hogy ezek nem férnek bele a növényi étrendbe:

  • Kármin (E120): Ez egy piros festékanyag, amelyet gyakran élelmiszerek színezésére használnak, és a bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki
  • Zselatin: Ez egy állati eredetű fehérje, amelyet zselésítő szerként használnak például gumicukorban, pudingban és zselében. Általában sertésbőrből vagy marhacsontból állítják elő
  • Méz: Bár sokan nem gondolnak rá, a méz is állati eredetű élelmiszer, és sok édességben és sütiben használják édesítőszerként
  • Kazein: Ez egy tejfehérje, amelyet gyakran használnak például fagylaltokban, vagy péktermékek textúrájának javításához

A “vegán étrend”

Sokszor halljuk azt a kifejezést, hogy “vegán étrend”, vagy “vegán diéta”. Ezek helytelen kifejezések, ugyanis a veganizmus egy életforma. Vegán életmód van, viszont a diéta, amit a vegánok is követnek, az a növényi étrend. A növényi étrendre való áttérés számos előnnyel járhat az egészség szempontjából, beleértve a szívbetegségek, bizonyos típusú rákok, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését. Ezen kívül, a növényi alapú táplálkozás kevesebb víz- és földterület-igényű, és alacsonyabb üvegházhatású gáz-kibocsátással jár, mint az állati termékek előállítása, így hozzájárul a fenntarthatósághoz és a környezet védelméhez. Ezekről a témákról bővebben a Miért vegán? oldalunkon találsz információt.

Vegán életmód

A vegán életmód magában foglalja az állati eredetű termékek elkerülését nem csak az étkezésben, hanem a ruházkodásban és szórakozásban is. Ez azt jelenti, hogy nem viselünk bőrt, gyapjút, vagy selymet, kerüljük az állathasználó szórakoztató helyeket, mint a cirkuszok, állatkertek, nem lovaglunk, nem vásárlunk állatot, és csak állatkísérletmentes termékeket vásárlunk. A DM saját márkás termékei általában állatkísérlet mentesek, ami jó kiindulópont lehet azoknak, akik állatbarát alternatívákat szeretnének találni meglévő tisztító-, tisztálkodási, és szépségápolási termékeik helyett.

Hogyan birkózzunk meg a környezetünkkel?

Az áttérés vegán életmódra nem csak személyes változást jelent, hanem gyakran szükségessé teszi, hogy szembenézzünk környezetünk kérdéseivel, kételyeivel és néha ellenállásával is. A helyzeten az sem segít, hogy a legtöbb vegán a váltás után dühös az egész világra, hogy hogy tudják ezt tenni, és nem értik, hogy mások miért nem látják, amit ő sem látott sok évig. Erre a kérdésre a válasz a karnizmus ideológiája, amire az állatok világnapjára írt cikkünkben bővebben kitértünk. Bár az elején nehéz, de fontos, hogy megőrizzük a nyugalmunkat és asszertíven kommunikáljunk. Ahhoz, hogy ezt jól tudjuk csinálni, érdemes a témában informálódni, hisz a legtöbb kezdő vegán a “dehát az ősemberek is húst ettek” és a “mondd meg az oroszlánnak, hogy ne egyen húst” felvetésekre is nehezen tud válaszolni. Ebben a témában tovább informálódhatsz ezen az oldalon. A "30 nem-vegán kifogás és a rájuk adott válaszok" című e-book különösen nagy segítséget nyújthat a kezdetekben.

Fontos az is, hogy pozitív példát mutassunk. Kezdetben családtagjaink és barátaink köréből gyakran hallhatjuk, hogy az új étrendünk nem egészséges, csupán egy múló hóbort, és idővel úgyis visszatérünk a vegyes étrendhez. Azonban, ha hosszabb távon is megőrizzük egészségünket és kiállunk elveink mellett, ezek a nézetek fokozatosan elhalványulnak, és az is előfordulhat, hogy környezetünk kíváncsi lesz és többet szeretne megtudni életmódunkról.

Az átállás a vegán életmódra olyan választás, ami nem csak etikailag előremutatóbb életvitelt jelent, hanem kedvezően hat személyes egészségünkre és jóllétünkre, valamint pozitívan befolyásolja bolygónk jövőjét is.

Ha többet szeretnél tenni az állatokért, vedd fel velünk a kapcsolatot és csatlakozz egyesületünkhöz utcai demonstrációinkon!


A cikket írta

Schmidt Adrián

2024/03/08

Tetszett amit olvastál? Oszd meg a közösségi médiában!